2012. október 2., kedd

A rendrakás mint egyfajta szertartás

Lakókörnyezetünk rendben és tisztán tartása rendkívül kívánatos, és alapjában véve elkerülhetetlen dolog. A por ugyanis állandóan lerakódik, az entrópia növekszik, és egy idő után minden megadja magát a káosznak. A takarítás, a söprés, a felmosás napjainkban gyakorlati szükségszerűség. Korábban azonban a helyiségek megtisztításának megvolt a maga lelki jelentősége is, amely sokkal fontosabb volt annál a ténynél, hogy a padló ragyog.







A tér megtisztítása az energiákkal végzett, igazi munka. Emlékezzen csak arra az érzésre, ami egy-egy szoba kitakarítása után keríti hatalmába. Valami megváltozott, világosabb, sugárzóbb és vidámabb lett, ön pedig végre fellélegezhet és regenerálódhat. Az energetikai változásokat ilyenkor a saját bőrén tapasztalhatja.
Nagyobb haszna lesz a takarításból, ha a munkába a saját energiáját fekteti. Ha ugyanis önnél más valaki takarít, átviszi otthonába a saját energiáját, ami vagy pozitívan, vagy negatívan hathat. Lehet, hogy ön éppen új életciklusba lép vagy nagy változáson megy keresztül. Ilyenkor itt az ideje, hogy megszabaduljon minden régitől és helyet adjon az újnak.

Betegség, kimerítő vendégség vagy családi vita után is meg kell tisztítani a levegőt. A vízen, a felmosóvödrön és saját energiáján kívül számos további lehetőség is kínálkozik lakóhelye tisztító szertartásaihoz. Olyanok, amelyek magasabb lelki szinten hatnak, illetve amelyek segítenek eltávolítani az idegen vagy negatív energiákat. Ezek közé tartoznak az illatok, a tömjén, a nap és a tűz, a zaj és a zene.

Illat: változtassa meg az atmoszférát
Szertartásként tekintsen a takarításra, ne pedig úgy, mintha kellemetlen feladat volna. Szabaduljon meg a felesleges dolgoktól, törölje le a port, és szenteljen nagy figyelmet a padlónak. A padlót térdelve mossa, mindkét kezével egyszerre, lélegezzen szabályosan, és a felmosóvízbe, illetve a padlóra csepegtessen kedvenc illóolajából. Én személy szerint a levendulát szeretem, de úgy vélem, mindenkinek saját magának kell kiválasztania a kedvencét.

Minden illat más átélési szinttel cseng össze, és természetesen mindannyian valami mást szeretnénk önmagunkban harmonizálni. A tér megtisztításakor az illatoknak hagyományosan fontos szerep jut (füstölés). Aromalámpa használatakor a hatás felettébb intenzív, ezért figyeljen oda a megfelelő adagolásra (optimális esetben 3-8 csepp). A jobb átláthatóság kedvéért felsorolok néhány illatot és a hozzájuk tartozó csakrákat (l. táblázat).

Fény és láng: világítson át minden sarkot
A nap és a tűz a megtisztulás szempontjából az egyik leghatékonyabb segítőtárs. A tűz segítségével nemcsak a felesleges dolgait égetheti el, visszakapva így a beléjük fektetett energiák egy részét – a tűz és a fény másban is a segítségére lehet. Ha van lehetősége rá, tegye ki a párnáját és a takaróját a napfényre, mert az segít elégetni a negatív energiákat, amelyek az éjszaka folyamán az izzadtsággal és a rossz álmokkal együtt felhalmozódtak bennük.

Nyissa ki az ablakot, és engedje be a napfényt. Mivel a napfény a lakáson belül nem képes mindenhová behatolni, égő gyertyával vagy sólámpával menjen végig lakásában, és világítson be minden eldugott sarokba. Ez a legjobb módja annak, hogy a csit, vagyis az életerőt mozgásra bírjuk. Ahol áramlik az energia, ott élet van, ahol stagnál, ott halál.

Rezgés: csapjon zajt
Amikor egy társaságban valaki szeretné felhívni magára a figyelmet, rendszerint az egész helyiség “tele van vele”, minden irányba lövelli energiáit, és mindemellett elég hangos is. Ugyanezt a hatást érheti el saját háza, lakása tisztítása közben. Különösképpen jó módszer ez akkor, ha éppen másik lakásba költöztek, és még nem szokott hozzá az új környezethez. Több mint valószínű, hogy a volt lakók otthagytak valamicskét a saját energiájukból, ami nem biztos, hogy megfelelő az ön számára, ezért hasznos, ha az ott maradt energiát a saját rezgéseivel helyettesíti.

Elég, ha jó nagy zajt csap. Az új szomszédok kénytelenek lesznek azt a néhány percet túlélni, ami biztosan nem okoz majd gondot, hiszen nem egy naponta ismétlődő zajongásról van szó. Énekeljen bátran, jó hangosan, vagy adjon ki magából mindenféle, érthetetlen kurjongatásokat. Segítségül hívhat bármilyen hagyományos vagy modern hangszert is. Nem az a fontos, hogy az ön által produkált zaj művészi legyen, inkább annak dinamikája és hangneme számít, illetve az, hogy ön közben a lehető legjobban érezze magát.
Hasonló hatást érünk el akkor, amikor időnként teljes hangerővel hallgatjuk kedvenc számainkat. Kitisztítjuk a levegőt, és még el is engedjük magunkat közben. Jómagam a tibeti csengettyűk és a zenélő tálak édes hangját kedvelem. Ha belehallgat ebbe a tiszta, remegő vibrálásba, minden gondolata, problémája és gondja füstté válik az áramló hullámok áradatában.

Önmagunk és a tér megtisztításának legmagasabb formája valamilyen mantra kitartó ismételgetése vagy egy adott hang dúdolgatása (l. táblázat). A hangmagasság mindenkinél egyéni.
Kívánom, hogy ön is legyen minél tisztább a lelkében és a környezetében.


Tereza Viktorová


A csakrák működése

Név
Szerepe
Illóolaj (helyettesítők)
Mantra
Énekhang (zenei hang)

1. vagy gyökér csakra – muladhára
kapcsolat a Földdel, élni akarás, alapvető szükségletek, szaporodás, önérvényesítés, belső stabilitás


szegfű, cédrusfa, pacsuli


LAM


U (c)

2. vagy kereszt csonti (szex) csakra – szvadhiszthána

alkotóerő, szexuális energia, nyílt érzelmek, ellazulás, partnerkapcsolatok

Ilang-ilang, szantál, bors, édeskömény, ánizs


VAM


O (d)

3. vagy napfonat csakra - manipura
önmagunk és mások tisztelete, érzékenység, információk feldolgozása és integrációja, kiegyensúlyozottság

levendula, rozmaring, kamilla, citromfű


RAM


O (e)

4. vagy szív csakra – anaháta

együttérzés, bizalom, nagyvonalúság, feltétel nélküli szeretet, önelfogadás, az ego legyőzése, érzékelés

rózsa, eukaliptusz


JAM


A (f)

5. vagy torok csakra – visudha

kommunikáció, önkifejezés, az értelem és érzelem összekapcsolása, belső hang, felülnézet, függetlenség, őszinteség

zsálya, jázmin, ciprusfa


HAM


E (g)

6. vagy harmadik szem – ádzsna

bölcsesség, képzelőerő, intuíció, lelki megismerés, gyógyítás

menta, fahéj, bergamott

KSAM

I (a)

7. vagy korona csakra - szahaszrára
belső tekintet, tisztelet és aggodalom, megbékélés, átadás, egyesülés az Univerzummal, maga a Lét

tömjén, lótusz, muskátli, kajeput

ÓM

M (h)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése