2013. május 21., kedd

Készítmények gyermekeknek



Kotriczné Szilágyi Judit, kineziológus, szaktanácsadó összeállítását olvashatjátok, fogadjátok szeretettel! 

Színek a tányérban

Gyermekek táplálása vitaminokkal és enzimekkel



Sok szülő kérdezi tőlem, hogy az Energy termékskálában miért nincs gyermekvitamin, hiszen sok cég árul kifejezetten gyermekek számára ajánlott vitaminkészítményt, és erre igény lenne...
Először is vegyük számba, mit tudunk a civilizált táplálkozásról!


Tények:
-A táplálékunk a finomítás és a tartósítás miatt bizonyos anyagokból kevesebbet tartalmaz: nyers gyümölcs, zöldség, élelmi rost, vitamin, nyers táplálék, hidegen sajtolt olaj, enzimek, nyomelemek, ásványi anyagok
-Bizonyos anyagokból - tartósítószer, ételfesték, ízfokozó, só - túl sokat.
-Némelyik gyerek egész nap rágcsál valamit. 
Sajnos a "gyerkőc" nem úgy étkezik, ahogy mi, szülők elgondoljuk. Utálja a halat, és nem eszi meg a zöldséget sem. Viszont eszi a csipszet, csokit.
-A gyermekek soha nem hagynak ki étkezéseket, mert ha nem éhesek, akkor is enniük kell a szülői aggódás miatt. 
Vitaminok az élő táplálékban vannak, hasonlóan az enzimekhez!
Vitaminokat elő lehet állítani laboratóriumban is, de enzimeket nem!

Az enzimek viszont fontosabbak, mint a vitaminok. A gyári vitaminkészítmények közül sok mesterséges anyagokat tartalmaz, viszont nem tartalmaz enzimet, amire szüksége lenne az emésztéshez, lebontáshoz, beépítéshez.
Ásványi anyagokra és nyomelemekre éppen úgy szükség van, mint enzimekre és vitaminokra, és ezek a finomítás során elvesznek. 

Ha minden szükséges dolgot összekevernénk egy készítményben, már létre is tudnánk hozni azt, amit a Jóisten évmilliókkal ezelőtt megalkotott, vagyis az élő, nyers táplálékot. Ez az, ami nem helyettesíthető gyári vitaminnal. 

Az étrend kiegészítők a hiányzó anyagok pótlására valóak. A jó minőségű vitaminkészítmény természetes táplálékból készül kíméletes eljárással. Inkább több tablettás csomagnak lehet felfogni, amiben van olaj, klorofill, gyümölcskivonat, rost, ásványi anyag. Ezek összekeverése a könnyebb emészthetőség miatt nem mindig szerencsés. Ezen kívül azért is jobb, ha külön-külön vesszük magunkhoz, mert nem mindig van mindenre szükség.
Az Enegy Biomultivitamin-ja megfelel ezeknek a kritériumoknak, de kis gyermekeknek nem adható.
Azt gondolom, hogy a legjobb a gyermekek vitamin és enzim pótlására az élő, nyers, friss táplálék, illetve a kíméletes eljárásokkal készülő, az élő anyag energiáját megőrző termékek. Az Energynek jelenleg több olyan készítménye van, amiből össze lehet állítani azt a bizonyos kis napi csomagot felnőttnek és gyereknek is.

Élő enzim, vitamin, ásvány a nyers és a 30 foknál magasabb hőmérsékletre nem melegített ételekben van. 

Nem csak az a probléma, hogy a táplálékban kevesebb a vitamin, hanem a táplálék egy része salakképző, és lerakódik a bélrendszerben, főleg, ha valaki kevés rostot, klorofillt (zöldet) fogyaszt. Vitaminpótlás előtt mindig a felszívódást kell javítani, az emésztő rendszert, és a beleket tisztítani. 

Előbb tisztítás, aztán pótlás.

Az étvágytalan gyermek két dolgot jelent. Egyik: a túlaggódó szülőt, aki azt hiszi, hogy a gyerek keveset eszik. A gyerek nagyon energia takarékos lény. Sokuknak olyan kiválóan működik a szervezete, ezért nagyon kevéssel is beérik, és ha kimarad egy-egy étkezés, az nem baj. Ha a gyermek egészséges, és jó a teherbíró képessége, akkor nem baj, ha nem eszik, és nem baj, ha sovány.

Ha valami nincs rendben a szervezetében, akkor nem eszik a gyerek. Ezzel segíti a kiválasztó szerveket. Az állatok is kihagynak étkezést, de kinek jutna eszébe rábeszélni egy kutyát az evésre, ha nincs étvágyaflÉs a gyerekünket??

Az a bizonyos napi 1-2 alma…étkezés előtt egy órával fogyasztva benne van a szükséges rostanyag, és a vitamin.

Kis gyermekeknél az étvágy javítására a Vironal a legjobban bevált csepp. Kezeli a székrekedést, tisztítja a vastagbelet, tüdőt, gyomrot. Megszünteti a gyulladásokat a szervezetben, pusztítja a kórokozókat. Ha szükséges, akkor a kapszulából kibontott Probiosannalkiegészítve.

Szintén nagyon hatékony a King-Kong a belek tisztítására. Nagyobbak a Regalent is hajlandóak beszedni, vagy Cytosan kapszulát. Ezen kívül a Korolen is béltisztító hatású.
Van néhány ételcsoport, amelyek fogyasztásával az összes vitaminhoz hozzá lehet jutni. 

Nevezhetjük színek szerinti táplálkozásnak is:  minden nap kell ennünk pirosat, zöldet és sárgát. Legjobb, ha mindhárom szín megvan egy saláta tálban, vagy a tányérban.

A pirosak A, B és C vitaminokat tartalmaznak. (feketék, kékek: lila káposzta, bogyós gyümölcsök, aszalt szilva) erősítik az érrendszert, nyálkahártyát,  flavonoidokat, és antocián festékanyagot (baktérium ölő hatás) tartalmaznak. Az Energy készítmények közül ilyen a Flavocel tabletta, ami hibiscus virágból készül, és C-vitamint tartalmaz.
Zöldek: levelek, algák, búza- és árpafű, zöldségek. Ásványi anyagok, enzimek, B vitaminok, B12, és C-vitamin. Klorofill tartalom. „Zöld vér”. A szervezet egyetlen ásvány kicserélésével piros vérfestéket tud belőle előállítani. B12 vitamint is tartalmaznak az algák, ezért nagyon fontosak a vérszegénység megelőzésében. A klorofill és levélkivonat lúgosítja a szervezetet, tisztítja a májat, és a vért. Megelőzik a daganatok kialakulását, és a gyógyulásban is segítenek. Sok mikroásványt, rostot, élő enzimet tartalmaznak. A legtöbb enzimet a zöld árpafűből szerezhetjük be. 

Az Energy készítmények közül a Probiosan bélbaktérium készítmény, a Chlorella alga tabletta, a Spirulina alga árpával, és a Barley zöldárpa italpor zöld készítmény. RegalennelVironallal is jól kombinálhatóak.

Ki eszik naponta elegendő mennyiségű zöldet?

Sárgák. A, E, F, D, B vitaminok, B17 vitaminok. Ide sárga, narancssárga zöldségek (sütőtök, sárga répa) gyümölcsök (sárgabarack az olajával együtt, sárgadinnye stb), tojás, magvak,  gabonafélék, és a hidegen sajtolt olajok tartoznak. Mire is jók a sárgákflNyálkahártya védelem, idegrendszer, agy, látás, bőr, haj, immunrendszer.

A legfontosabb olaj a halolaj. Hetente kétszer kellene halat fogyasztanunk. Angliában a 6 év alatti gyermekeknek kötelezővé tették a halolaj fogyasztását. (Régi jó csukamájolaj!) Gyermek esetében a magatartási és tanulási problémák, dyslexia, ekcéma, asztma megelőzésére ajánlottak, felnőttnél koleszterinszint csökkentés, depresszió és változó kori panaszok ellen, immunerősítés, termékenység, szépség, székrekedés ellen éhgyomorra. 

Az olajok pótlása nagyon egyszerű, napi 2x1 kanállal evés után kell fogyasztani őket. Angliában a fiatalkorúak börtönében megtanítják a gyerekeket arra, hogy naponta fogyasszanak hidegen sajtolt olajat, halolajat. Javítja a magatartási zavarokat, tanulási képességeket.

Az Energy készítmények közül a Vitamarin halolaj készítmény kíméletes eljárással készült, ezért tartalmazza a fontos anyagokat szervezetünk számára. Korolennel kombinálva megelőzi a tanulási problémákat, hiperaktivitást.

Celitin agy és érvédő kapszula lecitint tartalmaz, ami szójaolajból készül.

Az ásványi anyagok és nyomelemek magvak fogyasztásával, bogyós gyümölccsel, algával, zöldekkel, gabonával, tojáshéj porral vihetők be. Az Energy készítmények közül a Fytomineral csepp jól felszívódó, ásványi anyag pótló.

A napi vitamincsomag a napi 3 szín bevitelével: 

Gyermeknek: 1-2 kapszulaVitamarin, fél-1 db Flavocel, és valamelyik zöld készítmény: 1 pohár árpaital, 2-3 db Chlorella, vagy 2-3 Spirulina-Barley tabletta, és 5-10 csepp Fytomineral. 

Az ételbe, főzelékbe, krumplipürébe, mártásba lehet csempészni az árpaport, teába összetörve a Flavocelt. Felnőtt duplázhatja, akár triplázhatja ezet szedni, hiszen ezekre az anyagokra a szervezetünknek állandóan szüksége van, főleg télen, amikor kevesebb a gyümölcs és zöldség. Kínáljuk gyermekeinket naponta nyers, élő táplálékkal, és ha úgy ítéljük meg, hogy valamelyik színből kevesebbet fogyasztottak, egészítsük ki az Energy kíméletes eljárással készülő enzim és vitamin gazdag táplálékaival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése